Usein kysytyt kysymykset

Mikä on Pakotarinat?

Pakotarinat on pakopeliyritys Espoossa ja Joensuussa. Hurahdimme pakopeleihin syksyllä 2015, kun olimme mukana rakentamassa Joensuuhun ensimmäisiä pakopelejä toiselle yritykselle. Näiden jälkeen suunnittelimme ja rakensimme oman pelimme – Rikosmysteerin, jota pyöritimme n. vuoden ajan yhteistyössä toisen yrityksen tiloissa. Huoneen suosion myötä aloimme suunnitella ja rakentaa uusia huoneita.
Tarkempaa tietoa löytyy blogistamme.

Mikä on pakohuonepeli?

Jo pelkkä sana, pakohuone, voi luoda osalle ahdistavan mielikuvan, että joutuu teljetyksi ahtaaseen paikkaan eikä pääse pois.

Onneksi todellisuus on ihan muuta. Kyseessä on mielenkiintoinen kokemus, jossa unohdatte ajan kulun ja annatte pelin flown virrata. Sisällä huoneessa ratkaisette erilaisia tehtäviä päästäksenne pelin lopputulokseen: huoneesta pakenemiseen.

Vihjeet löytyvät ympäri huonetta ja ratkaistu tehtävä antaa aina vihjeen seuraavaan. Välillä tehtävän suoritus vaatii yhteistyötä kaikilta tiimin jäseniltä.

Valvoja seuraa peliä kameran välityksellä ja auttaa tarvittaessa, jos pelaajat eivät tunnu etenevän ja keksivän mitä seuraavaksi kannattaa tehdä. Pelaajat voivat myös ottaa yhteyttä pelin ohjaajaan ja kysyä vihjettä aina kun haluavat.

Mitä on vaikeusasteet?

Vaikeusasteiden tarkoitus on sovittaa pakopeli vastaamaan parhaiten omaa kokemustasoa.
Vaikeusastetta ei tarvitse valita ennen peliä ja sen voi vaihtaa vielä valinnan jälkeenkin.Pelin aikana on tilanne, jossa on valittavana joko vaikea, tai normaali -polku.
Vaikean -polun takana on lisätehtävä, joka täytyy ratkaista, että pelissä pääsee eteenpäin.
Normaali -polku oikaisee tämän tehtävän ja pääset suoraan peliä eteenpäin vievän vihjeen luokse.


Onko peleissä ikäraja?

Huoneistamme etenkin Taikurin salaisuus ja Merirosvolaiva sopivat hyvin myös lapsille. Näissä huoneissa ei ole käytetty pelottavia elementtejä muutamaa pääkallokoristetta lukuun ottamatta. Trokarin kirouksessa huoneen rekvisiitta ja äänimaisema ovat hieman jännittävämpiä ja suosittelemme siksi, että kaikki pelaajat ovat vähintään 12-vuotiaita. Mr. Smithin salainen laboratorio on puolestaan kauhupeli, johon suositeltu ikäraja on 18 vuotta.

Nuorin peliin osallistuja meillä on ollut muutaman kuukauden ikäinen. Lapset voivat osallistua pelaamiseen ongelmitta, joskin heillä on yleensä enemmän alkujännitystä kuin aikuisilla (joskus taas toisin päin 🙂 ). Yleensä alkujännitys katoaa nopeasti pelin alkaessa. Jokainen lapsi on kuitenkin yksilöllinen, eli jos kyseessä on erityisen herkkä lapsi, voi jo huoneeseen lukitseminen olla liikaa. Aikuisen voi olla hyvä muistuttaa lapselle tässä tilanteessa, että kyseessä on hauska peli, jota ei tarvitse pelätä.

Suosittelemme että alle 14-vuotiaiden pelaajien ryhmällä on aina yksi tai useampi aikuinen mukanaan tehtävien haastavuuden vuoksi.

Voivatko liikuntarajoitteiset osallistua peliin?

Espoon huoneistamme Merirosvolaiva ja Trokarin kirous ovat liikuntarajoitteisille sopivia. Kannattaa huomioida, että huoneiden ovet ovat pääasiassa 80 cm leveitä. Merirosvolaivassa on yksi 78 cm leveä ovi.
Joensuun huoneista Merirosvolaivaan voi osallistua myös pyörätuolilla.

Näissä peleissä ei ole portaita, mutta jotkut tehtävät ovat sen verran korkealla, että niiden tekemisessä tarvitsee kanssapelaajan apua. Ryhmässä olisi hyvä olla vähintään kaksi pelaajaa, jotka voivat tarvittaessa kumartua alas tai ottaa esineitä korkealta.

Henkilökohtaisille avustajille on vapaa pääsy peleihin.
Huomioithan, että kummassakaan toimitilassamme ei ole esteetöntä wc:tä.

Turvallisuus

Pelaaminen Pakotarinoilla on turvallista koko perheelle. Pelaajat pääsevät poistumaan itsenäisesti huoneista koska tahansa hätätilanteen sattuessa. Peliä valvoo koko ajan pelinohjaaja. Tilamme ovat palotarkastettuja ja olemme laatineet pelastussuunnitelman.

Vinkkejä pelaajille


1. Kuuntele pelin alkuopastus tarkkaan


Jokainen pakohuone on erilainen. Siksi on erityisen tärkeää kuunnella, mitä pelinohjaaja kertoo ennen peliä. Joissain peleissä saa esimerkiksi käyttää voimaa, joissain se on kiellettyä. Pelinvetäjä tietää kuitenkin, mitä kyseisessä huoneessa saa ja ei saa tehdä, kuunnelkaa siis kyseisen huoneen ohjeet tarkasti.

2. Tutki huone perusteellisesti


Pakopelien tehtävät vaativat yleensä erilaisten vihjeiden yhdistämistä, jotta pelissä pääsee eteenpäin. Joskus nämä vihjeet ovat näkyvillä, joskus vaikeastikin piilotettuja. Kun pääsette huoneeseen, on tärkeää tutkia jokainen nurkka niin hyvin kuin mahdollista. Jossain tavallisen näköisessä esineessä voi olla esimerkiksi symboli tai numero, tai joskus suoraan avain seuraavaan lukkoon.

3. Kommunikoi


Pakopelit toimivat parhaiten, kun yhteistyö tiimin sisällä toimii. Aina kun löydät jonkun piilotetun vihjeen, kerro siitä muille. Voi olla että löydät jonkun numerosarjan joka sopii juuri siihen lukkoon, jonka kimpussa kaverisi juuri on.

4. Älä arvaa koodeja


Joskus voi tulla halu kokeilla jonkun numerolukon viimeinen numero, kun olette löytäneet jo neljä viidestä. Tämä voi kuitenkin sotkea pelin kulkua: viimeisen numeron luona voi olla esimerkiksi tärkeä vihje johonkin toiseen tehtävään. Numerosarjoissa ei siis kannata oikaista vaan etsiä kärsivällisesti kaikki tarvittavat numerot.

5. Kysy vihjeitä


Yleensä jokaisella ryhmällä alkuun pääseminen on kaikista vaikeinta. Jos sinusta tuntuu, että huone on tutkittu ettekä silti pääse alkuun, kysy rohkeasti vihjettä. Vihjeet kuuluvat pakopeleihin ja kokeneetkin pelaajat tarvitsevat niitä aika ajoin.

6. Pidä hauskaa!


Pakohuonepelit ovat hauskaa yhdessä tekemistä. Unohtakaa arjen kiireet ja uppoutukaa seikkailuun!